Här kommer bilder på god mat och ett och annat recept. Vissa maträtter och desserter är alldeles för goda för att behålla för sig själv och då delar jag med mig. Jag äter (mestadels) enligt LCHF, halvfastar sedan maj månad och då och då äter jag som alla andra.
2013-08-15.
God frukost: avocado, räksallad, räkor, körsbärstomat och gräslök.
2013-08-20.
Hallonsmoothie efter trädgårdsarbetet. 1/2 dl frusna hallon mixas med 2 msk vispgrädde, 1 dl turkisk yoghurt, canderel sötningsmedel och lite vaniljessens. Som glass. Extra god att sörpla i sig genom sugrör.
2013-08-27.
En åttabitars med sjögrässallad. Vackert som bara den. Enligt maken var det vidunderligt gott. Men, men, sushi är nog inte min grej.
2013-08-30.
Idag råkar jag fylla år och maken och jag åt på kinarestaurang. Jag är barnsligt förtjust i friterad banan med glass och sirap och vill så gärna äta det på födelsedagen och extra festligt blir det om det är Palmfestival samtidigt, och det är det denna helgen.
En sak jag jämt undrar över är: var i h…e befinner sig denna folkmassan årets övriga dagar och kvällar? Kvittar vilken dag man traskar runt i stan på kvällen, så ser man bara en handfull människor. Här är alldeles folktomt. Tänk så trevligt om iallafall en tiondel av dagens flanörer kunde visa sig ute de andra kvällarna, så hade stan levt upp såå mycket mer.
2013-09-02.
Dagens 5:2-lunch: fiskbullar i hummersås med ångkokt morot, vitkål och blomkål. Ser mycket ut, men denna portion innehåller bara ca 150 kcal och håller mig mätt i flera timmar. Som vanligt så gäller det att använda den lilla vågen och väga och räkna på allt i förväg, annars så slinker det kanske med lite annat gott.
2013-09-11.
En fantastisk sak med halvfasta är att allt smakar så gott. Simpel mat blir festmat i munnen.
Dagens 5:2-lunch består av två stekta ägg, grillade äppel-paprikaspett (50 g + 50 g) med en nypa grillkrydda och 85 g tomat. Totalt 200 kcal. Detta kommer att hålla mig pigg och alert i många timmar på jobbet, dit jag susar om en liten stund.
Fröknäcke.
Rör ihop ½ dl kokosnötmjöl, ½ dl krossat linfrö, 1 dl skalade sesamfrön, 0,25 dl ljust psylliumfrö, 0,25 dl Fibrexflingor, 1 ägg, 1,25 dl vatten, en nypa salt. Kavla ut tunt på ett bakplåtspapper, lägg plastfolie överst så fastnar inte smeten på kaveln. Dra av folien, skär ut rutor, in i ugnen 30 minuter på 175 grader, stäng av ugnen, vänd bröden och låt stå kvar i ugnen 30 minuter.
Förvara i burk, de mjuknar efter några dagar, men en sats äter man upp ganska snabbt. Så gott som kolhydratfria, passar den som äter enligt lchf eller är diabetiker. Själv tycker jag bröden blir godast med smör och majonnäs under rökt korv eller god rökt skinka och en tomatskiva.
Ananaspaj. Nästan kolhydratfri.
2,5 dl mandelmjöl, 1 dl kokosnötmjöl, ½ dl socker, ½ dl Stevia (eller bara 1 dl Stevia istf socker), 2 tsk bakpulver blandas ihop med 150 g smält smör, låt stå en stund i kylen.
Rör ihop 2 små burkar avrunnen krossad ananas, 2,5 dl fet creme fraiche (går bra med en blandning av creme fraiche och turkisk yoghurt), ½ dl Stevia, 1 tsk vaniljsocker, 2 ägg.
Fördela degen i 10 små portionsformar eller en stor form, 25 x 25 cm, tryck ut bara i botten (mandelmjöl bränns fort i ugnen om det sticker upp deg på kanterna). Häll fyllningen i formarna, in i ugnen, 180 grader, 30 minuter, täck med al-folie i ytterligare 10 minuter. Klart. Ät och njut ljummen.
Stevia köpt på ICA Maxi, mjölerna från www.lchf-butiken.se. Även City Gross har mandel- och kokosnötmjöl, men med annat kolhydratinnehåll.
Hälsobröd!
2 dl havregryn
3,5 dl vetemjöl
0,5 dl kokosnötmjöl
1 dl sojamjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl hasselnötter eller pumpafrön/solroskärnor
1 dl torkade bär t ex svarta och gula russin, gojibär, tranbär
2 tsk bikarbonat
0,5-1 tak salt
4 dl naturell yoghurt eller fil, lätt eller fullfet
0,5 dl flytande honung
0,5 dl osötad lingonsylt/lingon
Smörj och bröa en 2- litersform med skorpmjöl eller pofiber.
Blanda först allt det torra och blanda sen ner allt det våta.
Häll smeten i formen, grädda i nedre delen av ugnen, 60 minuter i 200 grader.
Receptet är bra på det viset att man kan ändra ingredienser efter eget tycke. Jag har valt bort en del av vetemjölet till förmån för kokosnötmjöl och sojamjöl, så blir glutenhalten lägre.
Baka och njut med smör!
Här är ett recept från Hemmets Journal, vill man ha det mer lchfigt, så tar man bara mindre av tomat och lök och använder 40 %-ig vispgrädde, istället för potatis tar man blomkål. Det finns bra falukorvar med högre kötthalt, MAXI har t ex en nötfalu, som smakar ljuvligt. Vill man bara ha en som smakar gott och har ca 3 g kh/100 g, så har City Gross ett par sorter. I receptet blandas smaker av pepparrot, senap och dill och det blir hur gott som helst!
Här har jag gjort frukostlyxräkmacka. Proteinbröd från ICA, bregott, isbergssallad, majonnäs, äggskivor, massor av räkor, cocktailtomater, citron och lite dill. Till det en halv avocado och en god kopp kaffe. Hur lchf som helst!
<script type=”text/javascript”>var tsId=2489075;</script>
<script type=”text/javascript” src=”http://script.tailsweep.com/js/analytics.js”></script>